Twintig jaar geleden werd ik moeder van een prachtig meisje. Ik was net 27 jaar en één van de eersten uit mijn omgeving die een kind kreeg. Ik had nog nooit nagedacht over de vraag of vaccineren wel of niet het beste voor mijn kind was. Dus ik deed gewoon mee met iedereen. Ik had er geen slecht gevoel over en ik twijfelde ook niet. Tot ik, ergens in die eerste jaren, een boek van dr. Moolenburgh las: “Op je gezondheid. Hoe geest, ziel en lichaam gezond te houden in een bedreigde wereld”. Daar ontdekte ik dat vaccineren tot allerlei gezondheidsproblemen bij kinderen kan leiden.

Ik herinner me dat ik, het was rond 2005, op internet verder zocht en bij de homeopathische arts Tinus Smits uitkwam, die schreef over het Post Vaccinaal Syndroom. Hij ontwikkelde er een homeopathische ontstoringskuur voor, die tot op de dag van vandaag wereldwijd wordt ingezet. Meer info hierover in mijn blog ‘Het ontstoren van vaccinaties. Terug naar balans’.
Toch heb ik mijn dochter de herhaalprikken gegeven die kinderen met vier jaar krijgen aangeboden. Waarom?
Het is denk ik één van de belangrijkste redenen waarom ouders het (te) spannend vinden om hun kinderen niet te laten inenten. Het was voor mij de grootste reden om mijn kind toch te laten inenten, ook toen ik twijfels had.

1) Je bent bang voor wat de omgeving er van vindt
Deze angst is verbonden met één van de grootste en meest universele angsten die mensen kennen: de angst om uitgestoten/afgewezen te worden, buiten de groep te vallen, veroordeeld of zelfs verketterd te worden. De angst om kritiek te krijgen en om liefde te verliezen. Ik herken het ontzettend in mezelf. Deze angst heb ik al heel mijn leven en steekt in allerlei verschillende vormen de kop op, zo ook met de keuze ‘wel of niet vaccineren’. Verderop in dit artikel deel ik hoe ik met deze angst ben omgegaan.

Toch ben ik na de herhaalprikken in het vierde levensjaar gestopt met de inentingen. Ik ging bij een drogisterij werken en daar ontmoette ik andere moeders die hun kinderen niet hadden laten vaccineren. Dat schiep vertrouwen. Ik was niet meer alleen. Vanaf dat moment leerde ik steeds meer mensen kennen die er net zo in stonden en dat heeft mij ontzettend geholpen.
Dit brengt me bij een volgende belangrijke reden waarom het spannend is om je kind vaccinvrij op te voeden.

2) Je hebt weinig mensen om je heen die er net zo over denken
Dat was bij mij ook het geval. In die begintijd bestond het platform Vaccinvrij nog niet of ik kende het niet. Er is heel lang op Facebook een groep geweest van Vaccinvrij, waarin ouders elkaar ontmoetten en hun vragen/twijfels en verhalen deelden. Deze groep is door Facebook alweer een paar jaar verwijderd.

Mijn advies is dus: verzamel mensen om je heen met wie je erover kunt praten. De belangrijkste is natuurlijk je partner. Ik weet dat in sommige relaties partners lijnrecht tegenover elkaar staan in dit onderwerp en dat lijkt me vreselijk ingewikkeld. En toch is mijn ervaring dat hoe meer vertrouwen ik zelf kreeg, hoe makkelijker mijn partner erin meeging.

Er zijn echt huisartsen die niet klakkeloos adviseren om te vaccineren, genuanceerdere informatie geven en je keuze respecteren, net als sommige consultatiebureaus. Bij mijn jongste kind kozen we voor een antroposofisch consultatiebureau, waar een speciaal consult mogelijk was voor als ouders meer informatie en advies willen. Ze respecteerden onze beslissing om geen enkele inenting te geven volledig. Vind daarnaast op social media mensen die zich uitspreken en waar je je prettig bij voelt.

3) Je bent bang dat je kind ernstig ziek wordt of erger als je kiest voor vaccinvrij opvoeden
Wederom een grote en universele angst: angst voor ernstige ziekten en voor de dood. De nuance in de overheidsinformatie is helaas ver te zoeken. De strekking is dat kinderziekten heel gevaarlijk kunnen zijn en dat je kind er dood aan kan gaan of ernstige complicaties kan oplopen. Vaccineren is de enige manier om dit te voorkomen, het is veilig en effectief en als je je kind niet laat inenten, dan kunnen de ziekten terugkomen. Dit is geen weloverwogen, goed onderbouwde informatie waarmee je ouders helpt een keuze te maken, het is pure propaganda. Door Frankema beschrijft in haar boek VACCIN VRIJ het pad dat zij gegaan is als pionier en het grondige onderzoek dat ze heeft gedaan. Ze concludeert:
De enige manier om angst voor infectieziekten los te kunnen laten en te kiezen of we er wel of niet tegen willen vechten is ze te leren kennen, is mijn ervaring.”

Antigif
Ik beaam volledig dat dit een krachtig antigif is voor deze angst. Ik raad iedereen aan VACCIN VRIJ te lezen (die op moment van dit schrijven, oktober 2023, uitverkocht is, maar er komt een nieuwe, herziene druk aan). Maar het verschilt ook per persoon denk ik. Vanaf het moment dat ik gestopt ben met de inentingen, heb ik me vooral gericht op de gezondheid van mijn kinderen en het weten wat ik kan doen als ze een kinderziekte krijgen. Daar is uiteindelijk het e-book ‘Kinderen van nu’ uit voortgekomen, die je (gratis) bij mij kunt aanvragen. Deze kennis is een remedie voor een andere grote reden om het spannend te vinden te stoppen met vaccineren (of er niet aan te beginnen).

4) Je weet niet wat je kunt doen om je kind te beschermen tegen ernstige complicaties van infectieziekten
In de huidige moderne tijd zijn we afgesneden geraakt van de oeroude kennis over gezondheid die onze voorouders wel hadden. We zijn gewend geraakt aan de symptoombestrijding van de westerse geneeskunde en wat ons als mens echt gezond houdt, weet de dokter vaak zelf niet eens. Natuurgeneeskunde maakt gebruik van de geneeskracht van planten, paddenstoelen, homeopathie en de helende werking van vitaminen, mineralen en andere natuurlijke stoffen. Deze geneeskunde richt zich op de hele mens in plaats van enkel op de symptomen en plaatst deze in een breder perspectief. Helaas kijkt de reguliere geneeskunde hier veelal met argusogen naar en beschouwt het als onwetenschappelijk of zelfs als kwakzalverij.

Als je gaat ontdekken hoe je je kind echt gezond houdt – en het e-book is een goed startpunt – groeit ook het vertrouwen dat je kind ziekte aankan en dat het er sterker uitkomt, zowel fysiek als mentaal en emotioneel. Je ontdekt hoe te handelen om een genezingsproces te ondersteunen en te vergemakkelijken.

Als je het bevorderen van de gezondheid van je kind en het stimuleren van het zelfhelend vermogen prioriteit maakt, bescherm je je kind niet alleen tegen infectieziekten, maar ook tegen de vele chronische aandoeningen waar steeds meer kinderen mee te maken krijgen.

Conditioneringen deprogrammeren
We zijn collectief geconditioneerd met de mantra dat kinderziekten gevaarlijk zijn en dat we ze moeten bestrijden. Nieuws dat dit bevestigt haalt de voorpagina, nieuws dat dit ontkracht of neutraliseert, is geen nieuws. De mogelijke voordelen van vaccineren worden enorm uitvergroot en de mogelijke nadelen worden ontkend en verborgen gehouden.

Doe je niet mee aan dit programma dan ben je egoïstisch, volslagen gek of zelfs een kindermoordenaar. Een andere visie of zelfs vragen stellen wordt niet getolereerd; je zou de volksgezondheid in gevaar kunnen brengen. Het kan dus, zeker in het begin, heel zinvol zijn om veel kennis tot je nemen, die de conditionering deprogrammeert. De oude programma’s met nieuwe kennis overschrijven. Voor veel mensen is het moeilijk om iets waar ze heel lang in geloofd en naar gehandeld hebben, los te laten en een nieuwe waarheid te omarmen.
De sentimenten rondom dit thema lopen daardoor vaak hoog op, maar daar is nóg een reden voor. Het is te vinden in het verborgene, bij de onverwerkte ervaringen van onze voorouders.

5) De angsten van onze voorouders leven in ons voort
Door mijn opleiding systemische begeleiding (opstellingen) en recent een jaartraining bij Frank en Loes Ruesink, beiden regressietherapeut, ben ik doordrongen geraakt van de wetenschap dat de angsten en remmingen die we ervaren in ons leven, samenhangen met onverwerkte ervaringen van onze voorouders. Alles wat in het verleden niet gezien en gevoeld is, wordt doorgegeven aan het nageslacht om alsnog verwerkt te worden. Zo weet ik van mijzelf dat mijn angst om verketterd en buitengesloten te worden, ook in een voorouder leefde. Door deze angst te erkennen bij mezelf en mijn voorouder en er liefde voor te vinden, is de angst nog niet helemaal weg, maar laat ik me er niet volledig door leiden. Ik ben me er bewust van en ik kan er mee werken. Ik probeer zacht voor mezelf te zijn in situaties waarin ik het gesprek uit de weg ga, omdat ik het te spannend vind.

In een opstelling met een aanstaande moeder ontdekten we een twijfel bij een voormoeder, die misschien wel meegemaakt heeft dat er een kind uit haar omgeving overleed aan een kinderziekte. Die trapt dan als het ware op de rem als jij het verlangen voelt om je kind vaccinvrij op te voeden.

Samen de bakens verzetten
Dit is het motto van het platform ‘Vraagbaak voor kindervaccinaties’ dat ik ‘as we speak’ aan het opzetten ben. Want samen staan we sterker dan alleen. We delen onze kennis, onze ervaringen en we steunen elkaar. Samen mogen we het helemaal anders gaan doen.

Binnenkort meer informatie. Volg me op instagram (terahpi) of facebook (Terah Afke Beek) voor updates.

Liefs, Terah