In de psychologie kennen we het begrip ‘Tabula rasa’. Het is de aanname dat kinderen geboren worden als een onbeschreven blad. Ze hebben nog geen persoonlijkheid, kennis en vaardigheden en worden gevormd door hun zintuigelijke waarnemingen en ervaringen. Voor een deel kan ik me hierin vinden. Natuurlijk heeft een baby nog geen persoonlijkheid en vaardigheden. Althans, ze zijn nog niet tot expressie gekomen. Deze ontwikkelen zich geleidelijk en gedeeltelijk op basis van ervaringen in het huidige leven.
Het is echter mijn visie dat iets, dat je de ziel of bewustzijn zou kunnen noemen, al veel langer op weg is en dat ervaringen uit andere levens invloed uitoefenen op het huidige leven. Ook ervaringen uit de levens van voorouders, die letterlijk via het DNA worden doorgegeven en tevens in je energetische blauwdruk terechtkomen, hebben meer invloed dan je misschien zou denken. In het huidige leven vertalen deze ervaringen zich als thema’s en patronen die als een rode draad door je leven lopen en vaak ook als lichamelijke of geestelijke aandoeningen. Hier komen we bij een belangrijk obstakel aan die heling in de weg kan staan, tenminste, als je hier niet naar kijkt. Alle 5 factoren die aan bod komen, heb ik vrij vertaald vanuit het artikel dat mij inspireerde voor deze blog (1).

1) Overgeërfde belastingen van voorouders
Samuel Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, kwam er achter dat sommige patiënten steeds terugvielen in hun klachten en dus niet genazen. Hij begon een grondig onderzoek en concludeerde dat deze mensen belastingen met zich meedroegen, die afkomstig waren van hun voorouders. Hij noemde dit miasma’s. Een miasma predispositioneert voor ziekte, die door stressoren in de loop van het leven tot uiting kan komen. In de homeopathie kan voor ieder individu worden uitgezocht welk type miasma actief is zodat er een passend middel voor gegeven kan worden, dat mensen gedurende hun leven in intervallen gebruiken.
Je kunt ook op andere manieren met zulke belastingen aan de slag. Belangrijk is dat wat in ons onbewuste ligt opgeslagen aan het licht komt, oftewel naar het bewustzijn wordt gebracht. Carl Gustav Jung zei daarover: “Until you make the unconscious conscious, it will direct your life and you will call it fate”. Of klachten..

Familieopstellingen
Systemisch werk is één van de manieren om dit te doen. In een familieopstelling krijg je zicht op verborgen blokkades, onverwerkte gebeurtenissen en emotionele onderstromen die door de familielijn heen lopen. Je gaat zien voor wie je bent gaan dragen of waar je verstrikt bent geraakt met een lid van je familiesysteem. Soms is de belasting wel in je eigen leven ontstaan, maar in een periode waar je geen herinneringen aan hebt, bijvoorbeeld de eerste 1000 dagen van je leven vanaf de conceptie. Je kunt in feite alles opstellen, ook de ziekte zelf.
Op het moment dat je verbinding hebt met het energieveld van hetgeen je opstelt, komt de informatie vanzelf. Je resoneert er mee, ieder mens is daar toe in staat. Doordat het onbewuste zichtbaar wordt in de opstelling kun je het ook gaan voelen. En met het loskomen en doorvoelen van de emoties, wordt het losgelaten en kan het weer gaan stromen. Met als gevolg dat klachten (gedeeltelijk) afnemen.
Hahnemann identificeerde ook verworven miasma’s, dit zijn invloeden in het huidige leven die voor stagnatie zorgen en genezing tegenwerken.

2) Giftige metaalverbindingen

Kwik

Hahnemann leefde in een tijd dat reguliere artsen verbindingen van kwik als medicijn inzetten voor allerlei kwalen. Ze spoten het in en gaven het oraal in verschillende vormen, bijvoorbeeld om de pijn van doorkomende tandjes bij baby’s te verzachten. Wie daar kritiek op had, waar Hahnemann er één van was, werd verketterd. Inmiddels is bekend dat kwikverbindingen uiterst giftig zijn. En toch heeft kwik tot voor kort in vaccinaties gezeten die aan baby’s werden gegeven. Voor zover ik weet zijn er nog steeds vaccinaties op de markt die kwik (thimesoral) bevatten. Daarnaast bevatten amalgaanvullingen kwik en ondervinden veel mensen daar de gevolgen van (vaak zonder dat ze het weten). Onderzoek dat in hoogstaande wetenschappelijke tijdschriften is gepubliceerd, heeft onmiskenbaar bewijs gevonden voor de relatie tussen kwik en neurologische aandoeningen zoals Alzheimer, Parkinson, MS en ALS (2,3,4,5).

Aluminium
Ook aluminium is een metaal dat kwalijke gevolgen kan hebben als je hier regelmatig mee in aanraking komt (6). Aluminium zit als hulpstof in meerdere vaccins en komt bij kinderen rechtstreeks de bloedbaan binnen. Het passeert vervolgens gemakkelijk de bloed-hersenbarrière, die bij kinderen nog niet goed werkt. Dat dit het zenuwstelsel belast, lijkt me evident. Er zijn hier geen veiligheidsgegevens over. Er zijn wel therapieën die zware metalen kunnen afvoeren, bijv. chelatietherapie. Je kunt zelf regelmatig een detoxkuur doen. En vaccinaties kunnen ontstoord worden, zoals je in dit artikel kunt lezen.

3) Chemische stoffen
Je staat er misschien niet zo bij stil, maar sinds om en nabij de jaren 50 is er een tsunami aan chemische stoffen over onze leefomgeving heen gekomen. De lijst is eigenlijk te lang om op te noemen. Het zit op en in onze voeding, in water, in de lucht, in allerlei huishoudelijke artikelen en verzorgingsproducten, speelgoed, kleding en zo kan ik nog wel even doorgaan. Om je een idee te geven: in de VS zijn er in de periode 1940-2000 87.000 chemische stoffen gefabriceerd en er komen er elk jaar ongeveer 2000 bij. Van deze stoffen zijn zeer beperkt veiligheidstesten gedaan, de onderzoeken zijn uitgevoerd door of in opdracht van de producenten zelf (dus hoe objectief zijn deze gegevens) en ze zijn nooit getest op lange termijn en in combinatie met elkaar. Deze lichaamsvreemde stoffen, ook wel xenobiotica genoemd, worden overal op de aardbol teruggevonden, ook in onbewoonde gebieden en zelfs 50 jaar na het verbieden ervan (wat met een enkele stof gebeurd is). We kunnen de 20ste en de 21ste eeuw met stip als het meest toxische tijdperk ooit bestempelen.

Gelukkig kunnen we veel doen om de inname van deze gifstoffen te verkleinen. We kunnen biologisch eten, drinkwater filteren, stoppen met roken, gebruik maken van natuurlijke materialen en verzorgingsproducten en zo nog meer. Je kunt meer dan je denkt, maar je moet er wel iets voor doen.

4) Toxische voeding
Wat is toxische voeding nu eigenlijk? Als voedingsmiddelen sterk bewerkt zijn, zitten er vaak niet of nauwelijks vitaminen en mineralen, antioxidanten en vezels in. Het is meer vulling dan voeding. Deze vulling onttrekt waardevolle stoffen aan het lichaam in plaats van dat het ze toevoegt. Suiker, het klinkt cliché, maar als je het veel binnenkrijgt (en dat krijgen we) is het een gifstof voor je lijf. Vetten die bewerkt zijn voor vloeibare bak- en braadproducten, voor margarines uit de supermarkt, snacks, etc. zijn ook toxisch. Kies daarvoor in de plaats voor pure vetten, zoals roomboter, kokosolie en olijfolie en verhit geen oliën die gemaakt zijn van noten, zaden en pitten. Die worden giftig door verhitting.

GMO voeding is hoogstwaarschijnlijk kankerverwekkend en bevat grote hoeveelheden glyfosaat, één van de meest omstreden en giftige bestrijdingsmiddelen. Voor wie hier meer over wilt weten, dr. Zach Bush is een autoriteit op dit gebied; in deze animatievideo legt hij het heel duidelijk uit.

Wie zuiverder gaat eten en drinken geeft z’n zelfgenezend vermogen een krachtige en positieve impuls, je organen worden er blij en vitaal van en je lichaam komt in ontspanning. In de brochure ‘Kinderen van nu’ beschrijf ik 6 vuistregels voor een gezonde voeding voor kinderen, die in feite voor ons allemaal gelden. Tenslotte is het nemen van extra vitaminen en mineralen en andere natuurlijke stoffen echt geen overbodige luxe; het adagium dat als je gevarieerd eet, je geen tekorten hebt, is nodig aan herziening toe. Daar kan ik zo nog een paar artikelen over schrijven.

5) Focale infecties
Deze belasting is relatief nieuw voor mij. Weston Price, een beroemd holistisch tandarts, was een expert op dit gebied. Focale infecties zijn sluimerende, vaak niet herkende infecties of ontstekingen ergens in het lichaam, waarvan de ziekteverwekkers gaan zwerven door het lichaam en ergens anders problemen veroorzaken. Een bekend voorbeeld is een ontsteking van tandvlees, de kaak, het gebit of de amandelen. Migrerende bacteriën kunnen hartklepontsteking veroorzaken, reumatische klachten of schade aan organen. De reguliere geneeskunde erkent dit verschijnsel, maar beschouwt het als iets zeldzaams. Tegenwoordig denkt men dat het niet de ziekteverwekkers zelf zijn, maar de stofwisselingsproducten die de problemen geven.

Hoe het ook zij, focale infecties zijn een belasting voor het systeem. Veelal worden ze niet of pas laat herkend, waardoor ze langdurig een obstakel kunnen vormen die gezondheid in de weg staat. Zo weet ik dat een oom van mijn partner jarenlang gezondheidsproblemen had. Deze verdwenen als sneeuw voor de zon toen bleek dat er een haard zat in zijn gebit. Hoewel hij natuurlijk heel blij was dat zijn klachten waren verdwenen, was het ook wel een zure beffer dat hij al die jaren beperkt was geweest en dat het zo eenvoudig op te lossen bleek.

Mijn conclusie
Soms is het best moeilijk om te accepteren dat er zoveel invloeden zijn die ons ziek maken en die maar door blijven gaan. Dat heb ik af en toe. Om alle nare en onbegrijpelijke zaken van de wereld kan ik zo nu en dan verdrietig en boos worden. Er is zoveel kennis die we niet meekrijgen en wat we wel leren zijn veelal halve waarheden, misleidingen of slechts ideeën, die als waarheid gebracht worden.
Maar het mooie van deze dingen, de sunny side, is dat we ons van deze zaken bewust kunnen worden. Dit werkt heel bekrachtigend is mijn ervaring, vooral als we dit bewustzijn in ons leven integreren. Ontdekken hoe het niet moet, opent de deur naar hoe het ook zou kunnen. Ontdekken wat we niet zijn, helpt ons te herinneren wie we wel zijn. Het draait in mijn optiek allemaal om bewustwording en daar naar leren handelen. Ik ben het roerend eens met Jung. Als we ons van deze belastingen, waar we wellicht eerst nog geen weet van hadden, bewust worden én er verantwoordelijkheid voor nemen, dan zijn we waarlijk aan het genezen.

Bronnen:
Miasma’s – Klassieke Homeopathie – Homeopaat Almere – Artikelen (klassiek-homeopaat.info)
1) The Five “Obstacles to Cure” – The Weston A. Price Foundation (westonaprice.org)
2) Biernat H, Ellias SA, Wermuth L, et al. Tremor frequency patterns in mercury vapor exposure, compared with early Parkinson’s disease and essential tremor. Neurotoxicology 1999;20(6): 945-52.
3) Li H, Shen X-M, Dryhurst G. Brain mitochondria catalyze the oxidation of…to intermediates that irreversibly inhibit Complex I and scavenge glutathione: potential relevance to the pathogenesis of Parkinson’s disease. J Neurochem 1998;71(5): 2049-62.
4) Ingalls TH. Triggers for multiple sclerosis. Lancet 1986;2(8499): 160.
5) Redhe O, Pleva J. Recovery from amyotrophic lateral sclerosis and from allergy after removal of dental amalgam fillings. Int J Risk Saf Med 1994;4(3): 229-36.
6) Aluminium in onze voeding een ziekmaker? – aHealthylife.nl